za 12 jun.

|

Sint-Katelijne-Waver

Masterclass: Voedselbossen en biodiversiteit

Een leidraad voor beplanting, beheer en ontwerp

Inschrijven kan via het emailadres in de beschrijving.
Ga naar de beschrijving
Masterclass: Voedselbossen en biodiversiteit

Tijd en locatie

12 jun. 2021 09:30 – 16:30

Sint-Katelijne-Waver, Hoogstraat 64, 2861 Sint-Katelijne-Waver, België

Over het evenement

* Heb je interesse in voedselbossen, natuur en biodiversiteit? 

* Ben je professioneel actief met voedselbossen en wil je je kennis en vaardigheden verdiepen voor je ontwerp-, aanleg- en/of beheerplannen? 

* Heb je een voedselbos- of permacultuur project en wil je de biodiversiteit vergroten op je project? * Wil je meer natuur aantrekken in je voedselboscultuur? 

* Geloof je dat biodiversiteit heel het voedselbossysteem ten goede kan komen?

Dan is deze masterclass iets voor jou!

Op deze dag leren we onder begeleiding van Herman Dierickx hoe we een voedselbos/ ecologische tuin kunnen lezen adhv de biotische (fauna en flora) en de abiotische kenmerken. We zoeken naar mogelijkheden om de biodiversiteit te verhogen in een 7 jarig voedselbos en kijken aangepaste vormen van beheer. Verder kijken we adhv verschillende casussen hoe we de biodiversiteit kunnen verhogen op verschillende bodemtypes door aangepast beheer, beplanting en ontwerp.

Deze masterclass gaat door op permacultuurproject De Weegbree waar Josse van Eetbaar Landschap het voedselbos beheerd. Josse is gastheer deze dag en deelt zijn kennis over het voedselbos en terrein ifv van de masterclass.

PROGRAMMA:

9.00 ontvangst op De Weegbree 

9.30 Start 

VM: 

*Basistheorie Voedselbossen en biodiversiteit en schetsen methodieken om tot een goede site analyse te komen. 

*Site analyse op het terrein van De Weegbree.

12.30 Lunch (neem zelf je lunch mee) 

NM: 

* Voorstel naar beplantingsintegratie en aangepast beheer in functie van de biodiversiteit en nuttige functies voor de gebruikers. 

* Bespreking van verschillende casussen en delen van referenties voor toekomstig onderzoek. 

16.30 einde.

Op het einde van de dag ga je naar huis met een goede notie hoe je in een voedselbos de biodiversiteit kan maximaliseren zonder in te boeten op gebruiksnut. Je leert een terrein observeren aan de hand van een beproefde methodiek en weet in welke richting je kan kijken om tot een goed beheer en beplantingsplan kan komen.

OVER DE LESGEVER: Herman Dierickx heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuur en ecologie. Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van ecologische terreinen. Als freelance journalist over de natuur heeft hij al 20 jaar ervaring op de teller. Hij deelt zijn expertise op het vlak van vegetatie en ongewervelden, ecologische samenhang en (a)biotische verbanden als docent voor organisaties zoals Inverde, Natuurpunt, Boerenbond en de Vlaamse Milieudeskundigen.

BIJDRAGE: 75 euro incl. BTW voor particulieren 90 euro incl. BTW voor zelfstandigen of organisaties.

INSCHRIJVEN: Je kan je inschrijven via welkom@eetbaarlandschap.be met vermelding naam en telefoonnummer en of je een factuur wenst. Na inschrijving krijg je een betalingsuitnodiging toegestuurd. Je inschrijving is definitief na betaling van het volledige bedrag.

EXTRA: We ontvangen max. 18 deelnemers. Er is de mogelijkheid om een deel van de dag (lunch, theorie) binnen te zitten indien slecht weer.

ADRES: De Weegbree Hoogstraat 64 2861 O.L.V.-Waver

Deel dit evenement