zo 08 aug.

|

Sint-Katelijne-Waver

Masterclass Voedselbossen: Vermeerderen van je eigen fruit en rassenkeuze

Leer je eigen voedselbos vermeerderen!

Inschrijven kan via het emailadres in de beschrijving.
Ga naar de beschrijving
Masterclass Voedselbossen: Vermeerderen van je eigen fruit en rassenkeuze

Tijd en locatie

08 aug. 2021 09:30 – 16:30

Sint-Katelijne-Waver, Hoogstraat 64, 2861 Sint-Katelijne-Waver, België

Over het evenement

* Wil je weten hoe je zelf je eigen fruitbomen en -struiken kan vermeerderen? * Heb je interesse in klimaatbestendige fruitrassen? * Wil je leren oculeren en enten? * Hoe zelf je kruidlaag van voedselbos te zaaien en op te kweken?

Dan is deze masterclass iets voor jou!

Op deze dag leren we onder begeleiding van Martijn van de Voedselboss hoe we onze eigen fruitbomen kunnen vermeerderen. We oefenen het oculeren en krijgen inzicht in het enten van onze eigen fruitbomen. Martijn deelt verder zijn kennis over klimaatweerbare rassen en geeft tips om zelf je eigen vasten planten op te kweken voor je tuin of voedselbos.

De dag wordt een boeiende mix van theorie en praktijk. Op het einde van de dag ga je met je eigen geoculeerd fruitboom naar huis (onder voorbehoud van beschikbaarheid van onderstammen).

Deze masterclass gaat door op permacultuurproject De Weegbree waar Josse van Eetbaar Landschap het voedselbos beheerd. Josse is gastheer deze dag en zal een korte rondleiding over het terrein geven.

OVER DE LESGEVER:

Martijn Aalbrecht begon in 2011 met de aanleg van een voedselbos op een bosperceeltje van 3500m2. Hiermee was hij destijds één van de eerste voedselbos pioniers in Nederland.

In de jaren die volgde heeft hij enorm veel geleerd van alle successen maar vooral van alle gemaakte fouten en experimenten. Door de jaren heen heeft Martijn een behoorlijke kennis opgebouwd over (de nieuwste en beste) voedselbosplanten maar ook hoe hij deze zelf kan vermeerderen.

Inmiddels geeft Martijn al een aantal jaar cursussen, workshops en help hij anderen bij het ontwerpen van voedselbossen. Ook deelt hij regelmatig zijn kennis via YouTube filmpjes. Recent heeft hij voor de stichting voedselbosbouw Nederland gewerkt aan een lijst met de 100 beste voedselbosplanten / cultivars. Voor meer informatie over Martijn zie: https://www.devoedselboss.nl of https://www.youtube.com/channel/UCKaJcf8FrQIVl3as56ouyWg

PROGRAMMA:

9.00 ontvangst op De Weegbree 9.30 Start Masterclass VM: * Theorie over het oculeren en enten. *rondleiding over het terrein 12.30 Lunch (neem zelf je lunch mee) NM: * Praktijk *Theorie rassenkeuze en vermeerderen eigen plantgoed 16.30 einde.

Op het einde van de dag ga je naar huis: * Met de vaardigheid van het oculeren, waarna je zelf verder kan oefenen en vermeerderen. * Weet je waar je geschikt klimaatbestendig plantgoed kan vinden en waar je op moet letten bij de aankoop. * Heel wat tips en tricks over het vermeerderen van je eigen voedselbosplantsoen.

BIJDRAGE: 

55 euro incl. BTW voor particulieren

70 euro incl. BTW voor zelfstandigen of organisaties.

INSCHRIJVEN: 

Je kan je inschrijven via welkom@eetbaarlandschap.be met vermelding naam en telefoonnummer en of je een factuur wenst. Na inschrijving krijg je een betalingsuitnodiging toegestuurd. Je inschrijving is definitief na betaling van het volledige bedrag.

EXTRA: We ontvangen max. 15 deelnemers.

Deel dit evenement