Gaat door in rustiger Corona Vaarwater | De Weegbree VZW

Ontwerp cursus voedselbos- Uitgesteld tot 2021

Van droom naar realisatie van je eigen voedselbos
Ontwerp cursus voedselbos- Uitgesteld tot 2021

Tijd en locatie

Gaat door in rustiger Corona Vaarwater
De Weegbree VZW, Hoogstraat 64, 2861 Sint-Katelijne-Waver, België

Over het evenement

Ontwerp cursus Voedselbos

Droom je van een voedselbos en wil je graag je eigen voedselbos ontwerpen? 

Wil je jezelf als professional verdiepen in de wereld van de voedselbossen? 

Heb je een terrein ter beschikking en nood aan inspiratie en begeleiding?

Dan kan deze ontwerpcursus jou de nodige basis geven om de volgende stappen te zetten. 

In deze 7 daagse cursus gaan we werken van droom/ idee doorheen ontwerp naar realisatie . We geven de nodige kennis en praktische info om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de cursus bouw je ervaring op in ontwerp, aanleg en beheer in samenwerking met je medecursisten en de docenten. 

De cursus is voor zowel particulieren die op eigen of gemeenschapellijk terrein aan de slag willen gaan, als professionals die in de toekomst voedselbossen voor anderen willen gaan ontwerpen.

We beginnen bij de basisprincipes van een voedselbos, de verschillende mogelijkheden en leren het  7 jaar jonge voedselbos van De Weegbree meer in diepte kennen. Je krijgt uitleg over de bodem, permacultuur, eetbare bomen en struiken, eetbare planten, enz...

Je maakt je ontwerp deels op de cursusdagen en deels thuis. Tussen de cursusdagen is er telkens een aantal weken tijd om thuis aan de slag te gaan, je krijgt opdrachten die teruggekoppeld wordt op de cursusdagen. Voorkennis van ontwerpen is niet nodig, we reiken alle nodige tips en tools aan in de cursus. 

We gaan ook op locatie om dieper in specifieke thema's te duiken. 

Waar de cursus niet op inzoomt is een bedrijfsplan en afzet voor productievoedselbossen.

De eerste dagen zijn eerder theoretisch en liggen korter opeen. We zorgen voor een goede afwisseling tussen doceren, oefeningen op het terrein, intervisie en supervisie. Op die manier houden we de cursus dynamisch.

Naarmate de cursus en het ontwerp vordert is er meer ruimte gelaten tussen de dagen zodat je thuis genoeg tijd hebt om met je eigen ontwerp, de terreinobservatie en de aanleg aan de slag te gaan.

Thema's die aan bod komen in de cursus:

  • Zo 8 november: Kennismaking groep en cursuslocatie, basis voedselbos en permacultuur, ontwerpproces, bodem theorie.
  • Zo 22 november: Site analyse, leren observeren, bodemstaal (praktijk), in de namiddag uitstap naar arboretum Tervuren voor module plantenkennis.
  • Zo 13 december: Visievorming, klantinterview, uitkristalliseren projectidee ahv permacultuurtools, theorie kruin- en struiklaag, theorie vermeerdering.
  • Zo 10 januari: Leren ontwerpen en tekenen, basisplattegrond maken, in de namiddag mogelijks uitstap naar fruitkwekerij met workshop vermeerderen (te bevestigen).
  • Zo 7 februari: Presentatie ontwerp kruin- en struiklaag (in groepjes), in de namiddag praktijk aanleg (aanplant op bestaand terrein).
  • Zo 28 februari: Ontwerp en plantenkennis kruidlaag, beheer en onderhoud voedselbos.
  • Zo 14 maart:  Eindpresentatie, afronding cursus, samen eten en vieren + bezoek kwekerij voedselbosplanten (onder voorbehoud).
  • EXTRA! In juni voorzien we een samenwerkmoment op De Weegbree waarbij je het voedselbos ook kan leren kennen in de zomer. Zo kan je de evolutie zien na de lesmomenten die in de winter hebben plaatsgevonden.

Cursuslocatie:

De cursus gaat door in de mooie lesruimte en op het terrein van permacultuur woongemeenschap De Weegbree. Een deel van het terrein is ingericht als voedselbos en 7 jaar geleden aangelegd, er is een moestuin, waterzuivering, ceremoniële plek en een goed werkende woongemeenschap. 

Docenten:

Marc Van Hummelen van Villa Vanzelf VZW

Josse Horsten van Eetbaar landschap

Beide professioneel voedselbosontwerpers met een achtergrond in permacultuur en een groot hart voor voedselbossen.

Cursusprijs:

Voor deelname aan de cursus vragen we 685 euro. 

Koffie, thee en een knabbel zijn inbegrepen. Op het einde heb je ook een afgewerkt ontwerp.

Deel dit evenement