top of page

Prochaines activités

Nous sommes heureux de vous annoncer le stage de design de 7 jours qui aura lieu cet été à Rotselaar.
Une expérience pratique enrichissante pour les (aspirants) concepteurs de forêts alimentaires.
Cliquez sur l'invitation ci-dessous pour continuer le site Internet d'Avansa Brabant oriental où vous trouverez toutes les informations et pourrez vous inscrire. 

5 opeenvolgende donderdagen op Klimaat boerderij Grassroots. 
05/09 - 12/09 - 19/09 - 26/09 - 03/10

Start met de creatie van je eigen voedselbos.

DJI_0014_edited.jpg

In deze cursus krijg je een beproefde en toegankelijke ontwerpmethode aangereikt die je instaat stelt om je toekomstige voedselbos vorm te geven. 

De cursus is een mooie afwisseling tussen praktijk en theorie.

Elke dag nemen we de tijd om een theoretisch kader aan te reiken en de verschillende ontwerpstappen toe te lichten.

We halen inspiratie uit permacultuur design, syntropische- en agro-ecologische landbouw om zo een mooi én ruim voedselboskader te scheppen. 


De theorie zetten we direct om in de praktijk. Op de cursusdagen werken we aan het voedselbosontwerp dat gaat dienen voor het toekomstig voedselbos van onze gastboerderij.

Tussen de cursusdagen kan je dan met alle opgedane kennis, tools en tips thuis aan de slag met je eigen voedselbosontwerp voor je eigen terrein.

52814707079_940fe11d4b_b_edited.jpg

Op vijf dagen nemen we je volledig mee doorheen het proces van eerste observatie tot beplantingsplan. Josse neemt de begeleiding van dit proces op zich en boerin Lien zorgt voor de nodige terreinkennis, deelt met ons haar wensen en verlangens voor de toekomst van de boerderij en stelt haar plek voor ons open als levendige lesruimte. 

Deze cursus richt zich vooral op mensen met een basiskennis in één of meerdere van  volgende domeinen:  permacultuur, biolandbouw, voedselbossen en/of ecologisch tuinieren. We focussen namelijk vooral op het ontwerpproces en -methodiek en willen voldoende ruimte laten voor feedback op ieders persoonlijke ontwerpproces.

Als je al een beetje een basis hebt kan je zo mee. 

DJI_0031.JPG

Voor het casusontwerp bij Grassroots zullen we samen op zoek gaan naar de balans tussen een biodivers systeem, efficiëntie, productiviteit en een grote klimaatadaptiviteit.

Je eigen persoonlijke ontwerp zal natuurlijk de richting uitgaan die aansluit bij jouw specifieke context, wensen en noden.

De methode is zo opgebouwd dat iedereen er gemakkelijke mee aan de slag kan. We tekenen met pen en papier en simpele hulpmiddelen. Tekentalent is niet nodig, gewoon zin om er samen in te vliegen. 

Programma voedselbos ontwerpcursus

  • Dag 1: Toelichting ontwerpproces, workflow, observatie terrein en bodem.
  • Dag 2: Site analyse en klant-interview; Droomfase, Verheldering projectidee, wensen en verlangens.
  • Dag 3: TekenlesSchetsfase vlekkenplan, toewerken naar masterplan. Bezoek voedselbos Pietingbaan.
  • Dag 4: Opmaken Beplantingsplan met plantenlijst. Opvolging ontwerpen van de cursisten.
  • Dag 5: Voorstelling van de gemaakte ontwerpen. Fasering van de werken, plan van aanleg.
Over de locatie

De cursusdagen zullen deels doorgaan onder een tent op het veld van klimaatboederij Grassroots en deels in het Mooie lemen zaaltje van de Ontrustige bedden (op 2km afstand). Zo hebben we altijd een fijne en inpirerende plek om te werken. 

Lien vertelt over Grassroots: "Grassroots is een piepjong landbouwbedrijf in Vremde, in de rand van Antwerpen.

We produceren gezonde voeding op een manier die het klimaat koelt, biodiversiteit versterkt en water opnieuw een plek geeft in het landschap.

We leren, experimenteren, zijn regeneratief, combattief en hebben lief. We verwelkomen dieren, schimmels, planten, bomen, mensen en andere wonderlijke snuiters.

We zijn ervan doordrongen dat we elkaar nodig hebben om van deze plek en onze toekomst iets schoons te maken. Doe je mee?

Investering

We bieden deze cursus aan voor 600 euro voor de 5 volle dagen. Op het einde van de cursus kan je je eigen plan klaar hebben dankzij de begeleiding, alle tips, inspiratie en info. Dit is een fractie van een betaald ontwerp door een professional. Het vraagt van jou het engagement dat je dan tussen de contactdagen door aan je ontwerp werkt. 
En het leuke is dat je dan nog dit najaar aan de slag kan op je terrein met bomen planten! 

bottom of page