top of page

Reflecties over gezondheid in relatie tot voedselbossen.

Bijgewerkt op: 3 aug. 2020


In tijden van vrijheidsbeperking (mondmaskers, avondklok) wordt ik geprikkeld om met jullie te delen over ziekte en gezondheid vanuit het voedselbos op De Weegbree. Ik geloof het denkbeeld niet dat we ziek worden van elkaar als we bij elkaar in de buurt komen, als we druppels of vocht uitstoten. Ik geloof dat we ziektesymptomen kunnen vertonen als mens, als er een onbalans is in ons lichamelijke, emotionele en/of psychische wezen. Deze onbalans kan ontstaan en versterkt worden door stressfactoren, zoals luchtvervuiling, gifstoffen in de bodem en zee (landbouwgif, plastics,...), levensarm voedsel, hoge werklast en onvervullend werk, enz. Het is altijd een combinatie van verschillende factoren en vraagt een aanpak bij de bron. Een gezonde bodem. Wanneer we een onbalans hebben is het mogelijk dat we sterke reacties gaan vertonen op virussen in de vorm van ziektesymptomen.

Virussen, bacteriën en schimmels zijn altijd in hoge mate deel van onze leefomgeving en onze innerlijke biologie. Virussen zijn deel van al het leven dat op aarde aanwezig is.

Virussen verspreiden zich constant door de lucht of we nu een mondmasker dragen of niet. Dit is niet controleerbaar en hoeft ook niet gecontroleerd te worden door een mondmasker of vaccin. En als we deze specifieke vorm van virus al gecontroleerd krijgen, dan vliegt er het seizoen erna weer een andere vorm langs. Als ik ziek ben, kan ik voelen waar mijn systeem niet in balans is. Ziekte wordt op deze manier een mogelijkheid om te helen en weerbaarder te worden.

Als persoon wil ik graag de keuze hebben om een mondmasker te dragen al dan niet, in alle situaties. Net zoals ik de keuze wil hebben om steun te vragen bij vrienden en familie als ik ziek ben.


Verder wil ik mijn focus brengen naar het creëren van een gezonde leefomgeving, voor mezelf, mijn familie, al mijn relaties en toekomstige relaties. Voor mij zijn voedselbossen - of eetbare landschappen - een erg mooie manier om de transitie te maken richting een gezond leefklimaat. Ze geven ons vitaal voedsel, in de vorm van vruchten, noten, knollen, salades, enz... Vele planten hebben een medicinale werking en bevatten hoge aantallen fytonutriënten, door de gezonde bosbodem en het diepe wortelgestel en zorgen op die manier voor een versterking van de immuniteit. De luchtkwaliteit in een (voedsel)bos is zalig! Er wordt verder heel wat CO2 gecapteerd door houtachtige gewassen in de bodem van een voedselbos. In een voedselbos kunnen we in relatie gaan met de cycli van de seizoenen, van leven en dood, van de dieren die er wonen en de planten die er groeien. Bovendien helpt het ook om de connectie met onze innerlijke natuur en diversiteit te verdiepen en te versterken.

Het beheer van voedselbossen zorgt voor gezonde fysieke activiteit. De diversiteit in een voedselbos zorgt voor een uitbalancering van ziekten en plagen bij planten. Als er al een plantensoort opgegeten wordt door een diertje, dan staat er nog genoeg anders en meestal is er 1 tot 2 jaar later een rover die de populatie van het desbetreffende diertje met smaak terug intoomt.

Mijn droom is dat er heel wat beschikbaar land omgevormd wordt tot voedselbossen, voedselbossen waarin mensen opnieuw in verbinding gaan met zichzelf, de natuur die hen doordringt en omgeeft.


Als je graag begeleiding wil bij het opstarten van je (gemeenschappelijke) voedselbos droom, dan help ik je daar graag bij.


Foto door Til Roose, workshop permacultuur @ Ecstatic Organic retraet




300 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page